Kod nas čekate ovoliko...Korisni linkovi

UPUTSTVA ZA PACIJENTE • Osnovna priprema za rutinske analize krvi
 • Važno uputstvo za pacijente posle vađenja krvi iz vene
 • Priprema za pregled urina
 • Priprema za davanje stolice (Okultno krvarenje bez dijete)
 • Priprema za davanje stolice (Ispitivanje svarljivosti hrane u stolici)
 • Priprema pacijenta za mikrobiološke i parazitološke analize
 • Psihološka priprema dece pre odlaska u laboratoriju
 • Uputstvo za prikupljanje 24h urina
 • Režim ishrane za hipokalorijski test (test gladovanja)
Osnovna priprema za rutinske analize krvi

Važno je znati da veliki broj analiza zavisi upravo od kvaliteta pripreme pacijenta. Da bi rezultati bili uporedljivi, priprema mora biti jednaka ili barem slična pre svakog vađenja krvi. Dan pre vađenja krvi, uzmite lakši obrok do 19 časova (izbegavajte masnu hranu i slatkiše). Sve dok ne izvadite krv ne konzumirati hranu i piće osim vode i to umerene količine (do 4 dcl). Lekove koje Vam je lekar propisao uobičajeno treba da popijete u vreme kada je to određeno. Na rezultate analiza mogu da utiču: višednevna dijeta, neprespavana noć, fizički napor, veći broj cigareta, konzumiranje alkoholnih pića i kafe. Ukoliko Vam lekar traži neke specifične analize (hormoni, tumor markeri, analize iz 24h urina…) molimo Vas da pozovete prijemno odeljenje Vaše najbliže MEDLAB laboratorije.

Važno uputstvo za pacijente posle vađenja krvi iz vene

U cilju sprečavanja nastanka hematoma i mogućih komplikacija nakon venskog vađenja krvi, molimo Vas da striktno poštujete dole navedenu proceduru nakon vađenja krvi.

 • ODMAH čvrsto pritisnite tupfer na mesto uboda i držite do prestanka krvarenja (minimum 5 minuta). Ukoliko ste na antikoagulantnoj terapiji ili pijete lekove koji produžavaju vreme koagulacije ( Aspirin, Andol…) tupfer držite minimum 10 minuta.
 • držite ruku ispruženu i nikako je ne savijajte u laktu.
 • ukoliko Vam deo odeće (rukav, manžetna…) vrše jak pritisak na deo gde je izvršen ubod, obavestite osoblje laboratorije da bi Vam pomogli da smanjite pritisak na mesto uboda.
 • ruku iz koje je vađena krv ne izlažite većem opterećenju tokom dana (izbegavati teretanu, fizičke poslove, nošenje tereta…)

Po statistici u laboratoriji najveći broj slučajeva nastanka hematoma i komplikacija nakon vađenja krvi nastaju zbog neadekvatnog zbrinjavanja uboda od strane pacijenta ili ’’loših’’ vena.

Nepridržavanje navedenih uputstava može prouzrokovati komplikacije za koje laboratorija ne može snositi odgovornost.

Priprema za pregled urina

Potrebno je da date prvi jutarnji urin, srednji mlaz u sterilnu posudu za urin (dobijenu na šalteru MEDLABA ili kupljenu u apoteci). Poželjno je da prethodnog dana ne pijete veće količine vode i napitaka da bi jutarnja mokraća bila što koncentrovanija. Žene treba da uzimaju urin koristeći tampon. Ukoliko nije prvi jutarnji, urin je moguće analizirati samo ako je prošlo minimum tri sata od prethodnog mokrenja. Ne uzimati dan pre diuretike i lekove koji podstiču lučenje mokraće. Nakon mokrenja, važno je dostaviti uzorak u laboratoriju najkasnije u roku od dva sata. Čuvati na hladnom.

Priprema za davanje stolice (Okultno krvarenje bez dijete)

Preporučljivo je da 7 dana pre testa ne uzimate lekove koji mogu dovesti do krvarenja u digestivnom traktu ( Aspirin, Ibuprofen, kortikosteroidi…). Odložiti test kod proliva, menstruacije, hematurije ili hemoroidnog krvarenja. Uzeti uzorak stolice kašičicom koja je data u originalno zapakovanoj bočici (dobijenoj na šalteru MEDLABA ili kupljenoj u apoteci). Količina stolice treba da je veličine zrna graška, nikako veća! Uzorak možete uzeti veče pre planiranog dolaska u laboratoriju ali ga držati na hladnom mestu.

Priprema za davanje stolice (Ispitivanje svarljivosti hrane u stolici)

Da bi ispitivanje varenja i resorpcije ugljenih hidrata, masti i proteina bilo objektivno moraju se obezbediti standardni uslovi, pa je potrebno da pacijent drži dijetu 3 dana pre ispitivanja.

DORUČAK: 1/2 l mleka ili kakaa, 1 zemička i 10 g putera, 1 rovito jaje
UŽINA: 40 g ovsenih pahuljica koje treba zakuvati u 25 ml mleka i 300 ml vode
RUČAK: 125 g goveđeg mesa ispečenog na 30 g putera i 150 g kuvanog krompira
UŽINA: 40 g ovsenih pahuljica koje treba zakuvati u 25 ml mleka i 300 ml vode
VEČERA: 1/2 l mleka ili kakaa, 1 zemička i 10 g putera, 1 rovito jaje

Priprema pacijenta za mikrobiološke i parazitološke analize

Uputstvo za pripremu pacijenata za uzimanje uzoraka za mikrobiološka ispitivanja
Piprema pacijenta za uzimanje uzoraka za mikrobiološku obradu je od posebnog značaja, jer može bitno uticati na rezultat ispitivanja. Sve uzorke treba uzimati pre započinjanja antibiotske terapije ili nekoliko dana (najmanje 48 sati) po prestanku primene antibiotika.

Genitalni brisevi
Žene (cervikalni i vaginalni brisevi)

 • Dan pre uzimanja briseva ne treba imati seksualni odnos i ne smeju biti prisutni tragovi krvi u sekretu.
 • Specifične analize cervikalnog brisa na Chlamydia-u i Mycoplasma-u ne treba raditi u periodu ovulacije.

Muškarci (uretralni bris, bris glansa, spermokultura i spermogram):

 • Uretralni bris: uretralni bris se uzima ujutru pre mokrenja, a ako to nije moguće onda bilo kada u toku dana, ali tako da između poslednjeg mokrenja i uzimanja brisa prođe najmanje 2 sata.
 • Spermokultura: Pre davanja uzorka sperme potrebno je da pacijent urinira. Uzorak se uzima u sterilnu posudu i donosi u laboratoriju na analizu u roku od sat vremena.
 • Eksprimat prostate uzima lekar specijalista – urolog, a priprema je ista kao i kod pripreme za spermokulturu.

Bris ždrela i nosa

 • Pripirema pacijenta kod brisa grla se odnosi i na brzi strep A.
 • Radi dobijanja relevantnih rezultata brisa grla potrebno je uzeti bris ujutru pre doručka i jutarnje higijene i obavezno pre započinjanja bilo kakve antibiotske terapije. Ukoliko je u momentu vađenja brisa pacijent pod antibiotskom terpaijom savetuje se ponavljanje brisa 2-5 dana po okončanju iste.
 • Ako se bris grla uzima tokom dana vremenski razmak od uzimanja hrane do uzimanja brisa treba da bude dva sata.
  Ako je primenjena antibiotska terapija bris nosa treba uzeti minimum 24 sata nakon njene poslednje primene, 12 h nakon lokalne aplikacije nekog antiseptika ili bar 3-4 sata nakon ispiranja fiziološkim rastvorom.

Pregled sputuma

 • Pre davanja uzorka ispljuvka pacijent treba da opere zube i dobro ispere usta vodom. Da bi se dobio sekret iz donjih respiratornih puteva treba duboko udahnuti, malo zadrzati vazduh i zatim se što dubje i jače iskašljati. Sputum je najbolje uzeti ujutru i uvek savetujemo da se analiza uradi uporedo sa brisom grla i nosa, jer se preciznost analize tada značajno povećava.

Urinokultura

 • Potrebno je oprati spoljne genitalije mlakom vodom i sapunom, a zatim osušiti kožu čistim peškirom ili papirnim ubrusom, bez mazanja bilo kakvih krema. Nakon jutarnje higijene, sakuplja se prvi jutarnji urin. Prvi mlaz se odbacuje, a drugi sakuplja u sterilnu bočicu za urin.
 • Bocicu sa urinom nikad ne puniti do vrha. Urin je potrebno doneti u laboratoriju u okviru 1 sata. Svako stajanje urina na sobnoj temperaturi duže od 1 sata utiče na broj bakterija.

Urinokultura kod – beba

 • Bebu raspoviti, oprati je vodom i sapunom ili dezinfikovati vlaznim maramicama za bebe i sačekati da sponatno urinira. Po isteku nekoliko mililitara urina zahvatiti srednji mlaz urina u čistu sterilnu bocicu. Kesice za urin se ne preporučuju.

Pregled stolice (koprokultura, Helicobacter pylori, Clostridium difficille toxin A i B)

 • Minimalna količina materijala potrebna za pregled je veličine zrna graška. Obavezno se uzima onaj deo stolice koji sadrži krv, sluz, gnoj ako su prisutni. Ovo je posebno bitno kod analize stolice na prisustvo toksina A i B Clostridium Difficile.
 • Kod ispitivanja stolice na prisustvo antigena bakterije Helicobacter pyloripotrebno je informisati laboratoriju ako se primenjuju lekovi iz grupe inhibitora protonske pumpe (omeprazol), H2 antihistaminika (ranitidin) ili bilo kakvih antibiotika. Oni se ne smeju primenjivati minimum 7 dana pre analize, jer može doći do pogrešnih rezultata.
 • Na preporuku izabranog lekara potrebno je pregledati najmanje 3 uzorka stolice (tri uzorka stolice u period od 7 dana) da bi se isključilo ili potvrdilo prisustvo patogenih bakterija.

Pregled stolice na jaja crevnih parazita

 • Uzorak fecesa veličine manjeg oraha se stavi u bočicu za feces i dobro zatvori. Uzorak fecesa nikako ne sme biti kontaminiran urinom.
 • Analizu treba ponavljati namanje 3 puta u intervalima od 2-3 dana.

Perianalni bris

 • Najmanje 12 h pre uzimanja perianalnog brisa analna regija se ne sme prati ili tretirati medikamentima i talkom. Perianalni bris se uzima ujutru i pre defekacije tako što se lepljiva traka zalepi preko analnog otvora, a potom nanese na predmetno staklo.

Ureaza izdisajni test
Ne smeju se primenjivati antibiotici minimum 4 nedelje pre analize, a lekovi iz grupe inhibitora protonske pumpe (omeprazol) I H2 antihistaminika (ranitidin) minimum 2 nedelje pre analize.

Psihološka priprema dece pre odlaska u laboratoriju

Kao roditelj važno je da Vi budete svesni koliko je neophodno da odvedete dete u laboratoriju;

Budite smireni kada o tome pričate sa detetom i potpuno iskreni. Nema potrebe da lažete dete da neće boleti jer time narušavate autoritet zdravstvenih radnika, kao i svoj lični, i nepoverenje deteta za svaki sledeći odlazak u laboratoriju;

Recite im da je u redu da se plaše, ali da će nelagodnost kratko trajati;

Prilagodite priču detetovom uzrastu. Recite mu iskreno, kratko i smireno šta ga očekuje ali naglasite i zašto su analize dobre za njih ( vađenje krvi boli, ali će ti biti bolje.);

Popričajte sa decom o materijalima koji se koriste prilikom vađenja krvi da bi se manje plašila (poveska, vatica, iglica, alkohol, sprejić):

Ohrabrite dete da da krv, da je analiza dobra za njega i da druga deca isto to moraju da rade kada se razbole. Izbegavajte da grdite dete ili da ga uslovljavate da se oseća loše;

Ako se dete uznemiri prilikom samog vađenja krvi, odvratite mu pažnju tako što ćete mu nešto pričati, pevušiti, dati mu da drži omiljenu igračku u ruci, ili da sluša muziku preko slušalica…

Pohvalite dete kada je poslušno i sarađuje prilikom vađenja krvi. Poljubite ga ili zagrlite;

Recite Vašem detetu da ćete zajedno nakon vađenja krvi raditi neku lepu aktivnost koju ono voli

Tekst napisala laboratorija u saradnji sa psihološkim timom Centra za komunikaciju ‚‚Bjanko‚‚

Uputstvo za prikupljanje 24h urina

Dva dana pre i u toku sakupljanja mokraće ne uzimajte alkoholna pića i vitamine. Jedan dan pre i na dan određen za sakupljanje, pacijent ne bi trebalo da uzima propisanu terapiju (konsultovati ordinirajućeg lekara šta je moguće privremeno izbaciti da bi se pregled obavio). Obavezno kod davanja uzoraka napomenuti koji su lekovi uzimani bez prekida. Takođe ne jesti: banane, orahe, lešnike, bademe i ne piti kafu.Mokraća se sakuplja 24h u posudu sa konzervansom (kiselinom) za analize :kateholamini, VMA, 5HIA, metanefrin, normetanefrin, 17 ketosteroidi i 17OH kortokosteroidi, a samo u tamne boce PBG+ALA, koproporfirini i uroporfirini na sledeći način: Pripremite plastične flaše od vode ili čist manji plastični balon (zaštititi boce ili balon od svetlosti, tj. obložite ih novinskom hartijom ili držite u neprovidnoj kesi). Pre sakupljanja mokraće u svaku bocu sipajte sadržaj iz epruvete (konzervans koji je nadražujući i koga morate držati dalje od dece i izbegavati kontakt sa kožom i ustima). Najbolje je da taj dan ne radite i ne idete daleko od kuće (preporuka je da to bude dan nedelja). Ne menjajte režim ishrane, osim gore navedenog. Ujutro kada se probudite ( najbolje oko 8 h ) mokrite i tu porciju mokraće bacite . Potom svaku sledeću porciju mokraće, čak i onu prilikom velike nužde, sakupljajte u posude (u koju ste dodali epruvetu sa konzervansom, sadržaj 1 epruvete odgovara posudi od oko 2 litre), tokom čitavog dana i noći do sledećeg jutra, kada mokrite i još tu porciju urina sipajte u posudu. Ako je i mala količina u drugoj posudi, neophodno je za kvalitet analize. Sve vreme posude moraju da stoje na hladnom i tamnom mestu. Tako sakupljenu mokraću doneti u laboratoriju najkasnije do 11 h.

Proteinurija, kalciurija, kretainin klirens, mikroalbuminurija, kaliurija, urolitijaza (+P16), mikrolitijaza- postupak je isti sa dve razlike: nema restrikcije u načinu ishrane i u bocu ne stavljati zakišeljivač. I MALA KOLIČINA PROSUTE MOKRAĆE MOŽE DA DA POGREŠAN REZULTAT !

Režim ishrane za hipokalorijski test (test gladovanja)

I DAN   – za ceo dan: 2 manje viršle (20 gr), 1 parče hleba (50 gr) i 1 čaša kiselog mleka. Vodu unositi bez ograničenja.

II DAN  – za ceo dan: 2 manje viršle (20 gr), 1 parče hleba (50 gr) i 1 čaša kiselog mleka. Vodu unositi bez ograničenja.

III DAN – doći u laboratoriju u jutarnjim satima i izvaditi krv na analize bilirubin ukupni i bilirubin direktni.

NAPOMENA: 

Dan pre početka dijete izvaditi krv na analize bilirubin ukupni i bilirubin direktni (određuje se bazalna vrednost bilirubina).

MEDLAB LABORATORIJE


Hematologija i koagulacija
 Biohemija i imunohemija
 Imunologija i alergologija
 Mikrobiologija i virusologija
 Patohistologija i citologija
 Genetika i imunogenetika
 Transfuziologija
 Netolerancije na hranu
 Prenatalni markeri
 i ostale laboratorijske analize


IZLAZAK NA TEREN

(trenutno dostupno za Novi Sad, Veternik i Suboticu)

Mogućnost izlaska na teren, kućnog uzimanja uzoraka. Pozovite naš korisnički servis 24h ranije i zakažite vreme koje Vama odgovara za izlazak naše patronažne službe na teren.


Pon-Pet
7:00 – 20:00
Sub-Ned
8:00 – 13:00

021 / 422 332
065 / 4422 332


REDOVNA OBAVEŠTENJA


Prijavite se za redovna obaveštenja o svim novitetima, promocijama, akcijama i specijalnim ponudama.Triglav osiguranje

Copyright by MEDLAB 2018. Sva prava zadržana. Izrada sajta: FABRIKA SAJTOVA!