Kod nas čekate ovoliko...Kako je počelo?

ISTORIJAT

Dina Stražmešterov


Na osnovu povećanih zahteva za laboratorijskim uslugama u odnosu na situaciju kakva je bila u prethodnih deset godina, 1992. godine se rodila ideja o osnivanju prve privatne medicinske laboratorije u Novom Sadu, laboratorije „MEDLAB“.

Ideja za osnivanjem laboratorije je potekla od drage i poštovane koleginice i tada jednog od retkih lekara privatnika, dr sci. med. Mirjane Dobrosavljev, koja je prva uvidela potrebu za ovakvom laboratorijom.

Međutim, sve bi ostalo puka želja njenog osnivača Prof. dr Ubavić Milana, da se nije našao „dobrotvor“ koji je tu ideju pretvorio u stvarnost.

To je bio njegov deda po majci, Dina Stražmešterov, zemljoradnik, koji je prodao 44 jutra najkvalitetnije zemlje u starobečejskom ataru, kako mu se unuk ne bi vratio korenima i radu na zemlji.

U dedinu i čast cele porodice Stražmešterov, dedina slika se nalazi na počasnom mestu u čekaonici laboratorije. Od 1998. godine zidove ZU „MEDLAB“ krasi i porodična ikona „Svetih Vrača Kuzmana i Damjana“, a 14. novembar je dan Slave, kada se na proslavi okupe svi zaposleni u laboratoriji.


POČETAK

Medicinska laboratorija „MEDLAB“ je počela sa radom 14. oktobra 1994. godine
na adresi Nikolajevska broj 2, u prizemlju, u stanu čija je ukupna površina bila 28 m2.

U tom minijaturnom, iznajmljenom prostoru najveća je bila prostorija u kojoj se nalazio prijemni deo i laboratorija i zauzimala je polovinu ukupnog prostora. Prostor za vađenje krvi je bio 6 m2, čekaonica 4 m2, hodnik, toalet i praonica laboratorijskog posuđa preostalih 4 m2. Pune 4 godine su se u tom malom prostoru stiskali: mr ph. Olga Marković – osnivač, Maja Ubavić, Olga Dautović, Rade Simić, Dušan Stepanović i Zora Milosavljević.

Pojedincima nije bilo jasno kako će privatna laboratorija raditi pored velikih državnih laboratorija, niti šta će se sve u toj laboratoriji raditi. Vreme je pokazalo da je to bila dobra ideja jer već naredne godine državne laboratorije, zbog otežanih uslova nabavke repromaterijala, nisu uspele da održe obim analiza kakav su imale ranije, a to je bila naša šansa koja se nije smela propustiti.

Oprema koju je tadašnja laboratorija posedovala je bila potpuno nova i vrlo savremena za to vreme:

  • manuelni UV spektrofotometar UV VIS junior marke Biomerieux,
  • manuelni fotometar za hormone i tumorske markere sa jednom talasnom dužinom marke SERONO,
  • hematološki brojač sa 8 parametara marke MINIDIL sa manuelnom predilucijom uzorka,
  • centrifuga Jenetski sa 24 mesta,
  • mikroskop NIKON sa 4 objektiva,
  • termostat i vodeno kupatilo SUTJESKA,
  • frižider IGNIS,
  • originalni laboratorijski stolovi, proizvod Obnove iz Pivnica.

Tada je to bila oprema vredna poštovanja jer je tada UV spektrofotometar bio jedan u celoj tadašnjoj Pokrajnskoj bolnici (Gilford UV stasar) a hormoni su se radili metodom RIA tehnike u duplikatu sa jamastim gama brojačem. Svi aparati i oprema koju smo tada koristili i danas su u funkciji ali se u rutinskom radu od svega koriste samo laboratorijski stolovi.VEĆI KAPACITETI


Četiri godine kasnije, laboratorija se seli u sopstveni prostor u prizemlje stambeno-poslovne zgrade u ulici Ilije Ognjanovića 1 i značajno proširuje svoje prostorne i personalne kapacitete.GODINE RAZVOJA I USAVRŠAVANJA


Naredne godine bile su godine razvoja i usavršavanja svih zaposlenih, a uporedo sa njihovom stručnošću značajno je uznapredovala i tehnika i tehnologija izrade i izdavanja rezultata.


PROŠIRENJE DELATNOSTI

Delatnost se širila na druga mesta u Vojvodini

Od leta 2000 godine započinje otvaranje laboratorija u drugim mestima Vojvodine. Prvo je otvorena laboratorija u Zrenjaninu, potom u Somboru pa Vrbasu i Subotici. U narednih par godina, otvorene su laboratorije u Kikindi, Žablju i Apatinu. U medjuvremenu zbog približavanja usluge pacijentima u Novom Sadu su otvorene su i laboratorije Medlab na Bulevaru Oslobođenja 127, Rumenačkoj 106 i Futoškoj 65. U veterniku u Milana Tepića 6 i na Novom naselju u Ložioničkoj 53.

MEDLAB LABORATORIJE


Hematologija i koagulacija
 Biohemija i imunohemija
 Imunologija i alergologija
 Mikrobiologija i virusologija
 Patohistologija i citologija
 Genetika i imunogenetika
 Transfuziologija
 Netolerancije na hranu
 Prenatalni markeri
 i ostale laboratorijske analize


IZLAZAK NA TEREN

(trenutno dostupno za Novi Sad, Veternik i Suboticu)

Mogućnost izlaska na teren, kućnog uzimanja uzoraka. Pozovite naš korisnički servis 24h ranije i zakažite vreme koje Vama odgovara za izlazak naše patronažne službe na teren.


Pon-Pet
7:00 – 20:00
Sub-Ned
8:00 – 13:00

021 / 422 332
065 / 4422 332


REDOVNA OBAVEŠTENJA


Prijavite se za redovna obaveštenja o svim novitetima, promocijama, akcijama i specijalnim ponudama.Triglav osiguranje

Copyright by MEDLAB 2018. Sva prava zadržana. Izrada sajta: FABRIKA SAJTOVA!