Kod nas čekate ovoliko...Naše usluge

CENOVNIK

UKOLIKO STE ALERGIČNI NA NEKE ANTIBIOTIKE ILI STE NA ANTIBIOTSKOJ TERAPIJI OBAVEZNO PRIJAVITI PRIJEMNOM ODELJENJU.

 • Osnovna priprema za rutinske analize krvi
 • Važno uputstvo za pacijente posle vađenja krvi iz vene
 • Priprema za pregled urina
 • Priprema za davanje stolice (Okultno krvarenje bez dijete)
 • Priprema za davanje stolice (Ispitivanje svarljivosti hrane u stolici)
 • Priprema pacijenta za mikrobiološke i parazitološke analize
 • Psihološka priprema dece pre odlaska u laboratoriju
Osnovna priprema za rutinske analize krvi

Važno je znati da veliki broj analiza zavisi upravo od kvaliteta pripreme pacijenta. Da bi rezultati bili uporedljivi, priprema mora biti jednaka ili barem slična pre svakog vađenja krvi. Dan pre vađenja krvi, uzmite lakši obrok do 19 časova (izbegavajte masnu hranu i slatkiše). Sve dok ne izvadite krv ne konzumirati hranu i piće osim vode i to umerene količine (do 4 dcl). Lekove koje Vam je lekar propisao uobičajeno treba da popijete u vreme kada je to određeno. Na rezultate analiza mogu da utiču: višednevna dijeta, neprespavana noć, fizički napor, veći broj cigareta, konzumiranje alkoholnih pića i kafe. Ukoliko Vam lekar traži neke specifične analize (hormoni, tumor markeri, analize iz 24h urina…) molimo Vas da pozovete prijemno odeljenje Vaše najbliže MEDLAB laboratorije.

Važno uputstvo za pacijente posle vađenja krvi iz vene

U cilju sprečavanja nastanka hematoma i mogućih komplikacija nakon venskog vađenja krvi, molimo Vas da striktno poštujete dole navedenu proceduru nakon vađenja krvi.

 • ODMAH čvrsto pritisnite tupfer na mesto uboda i držite do prestanka krvarenja (minimum 5 minuta). Ukoliko ste na antikoagulantnoj terapiji ili pijete lekove koji produžavaju vreme koagulacije ( Aspirin, Andol…) tupfer držite minimum 10 minuta.
 • držite ruku ispruženu i nikako je ne savijajte u laktu.
 • ukoliko Vam deo odeće (rukav, manžetna…) vrše jak pritisak na deo gde je izvršen ubod, obavestite osoblje laboratorije da bi Vam pomogli da smanjite pritisak na mesto uboda.
 • ruku iz koje je vađena krv ne izlažite većem opterećenju tokom dana (izbegavati teretanu, fizičke poslove, nošenje tereta…)

Po statistici u laboratoriji najveći broj slučajeva nastanka hematoma i komplikacija nakon vađenja krvi nastaju zbog neadekvatnog zbrinjavanja uboda od strane pacijenta ili ’’loših’’ vena.

Nepridržavanje navedenih uputstava može prouzrokovati komplikacije za koje laboratorija ne može snositi odgovornost.

Priprema za pregled urina

Potrebno je da date prvi jutarnji urin, srednji mlaz u sterilnu posudu za urin (dobijenu na šalteru MEDLABA ili kupljenu u apoteci). Poželjno je da prethodnog dana ne pijete veće količine vode i napitaka da bi jutarnja mokraća bila što koncentrovanija. Žene treba da uzimaju urin koristeći tampon. Ukoliko nije prvi jutarnji, urin je moguće analizirati samo ako je prošlo minimum tri sata od prethodnog mokrenja. Ne uzimati dan pre diuretike i lekove koji podstiču lučenje mokraće. Nakon mokrenja, važno je dostaviti uzorak u laboratoriju najkasnije u roku od dva sata. Čuvati na hladnom.

Priprema za davanje stolice (Okultno krvarenje bez dijete)

Preporučljivo je da 7 dana pre testa ne uzimate lekove koji mogu dovesti do krvarenja u digestivnom traktu ( Aspirin, Ibuprofen, kortikosteroidi…). Odložiti test kod proliva, menstruacije, hematurije ili hemoroidnog krvarenja. Uzeti uzorak stolice kašičicom koja je data u originalno zapakovanoj bočici (dobijenoj na šalteru MEDLABA ili kupljenoj u apoteci). Količina stolice treba da je veličine zrna graška, nikako veća! Uzorak možete uzeti veče pre planiranog dolaska u laboratoriju ali ga držati na hladnom mestu.

Priprema za davanje stolice (Ispitivanje svarljivosti hrane u stolici)

Da bi ispitivanje varenja i resorpcije ugljenih hidrata, masti i proteina bilo objektivno moraju se obezbediti standardni uslovi, pa je potrebno da pacijent drži dijetu 3 dana pre ispitivanja.

DORUČAK: 1/2 l mleka ili kakaa, 1 zemička i 10 g putera, 1 rovito jaje
UŽINA: 40 g ovsenih pahuljica koje treba zakuvati u 25 ml mleka i 300 ml vode
RUČAK: 125 g goveđeg mesa ispečenog na 30 g putera i 150 g kuvanog krompira
UŽINA: 40 g ovsenih pahuljica koje treba zakuvati u 25 ml mleka i 300 ml vode
VEČERA: 1/2 l mleka ili kakaa, 1 zemička i 10 g putera, 1 rovito jaje

Priprema pacijenta za mikrobiološke i parazitološke analize

– urinokultura – prvi jutarnji urin, srednji mlaz uz prethodnu toaletu genitalija. Urin se uzorkuje OBAVEZNO u fabrički sterilisanu bočicu i dostavlja u laboratoriju najkasnije za 2h od momenta mokrenja. Ukoliko je pacijent na antibiotskoj terapiji potrebno je navesti koji se antibiotik uzima.

– bris grla – neophodno je da se dva sata pre uzimanja brisa ne konzumira hrana i napitci (izuzetak je voda)

– bris nosa, uha, oka – minimum 1 dan pre uzimanja brisa ne stavljati antibiotske kapi ili masti.

– perianalni bris – bris se uzima ujutro bez prethodnog pranja regije oko čmara, providnim selotejpom i ravnomerno se prelepi preko predmetnog stakla ( dobija se u laboratoriji ).

– bris uretre na Hlamidiju – ne mokriti minimum 3 sata pre uzimanja brisa

– koprokultura – uzorak se može doneti u laboratoriju tokom čitavog dana ali najviše 3h od momenta uzimanja. Uzeti uzorak stolice kašičicom koja je data u originalno zapakovanoj bočici (dobijenoj na šalteru MEDLABA ili kupljenoj u apoteci).

Psihološka priprema dece pre odlaska u laboratoriju

Kao roditelj važno je da Vi budete svesni koliko je neophodno da odvedete dete u laboratoriju;

Budite smireni kada o tome pričate sa detetom i potpuno iskreni. Nema potrebe da lažete dete da neće boleti jer time narušavate autoritet zdravstvenih radnika, kao i svoj lični, i nepoverenje deteta za svaki sledeći odlazak u laboratoriju;

Recite im da je u redu da se plaše, ali da će nelagodnost kratko trajati;

Prilagodite priču detetovom uzrastu. Recite mu iskreno, kratko i smireno šta ga očekuje ali naglasite i zašto su analize dobre za njih ( vađenje krvi boli, ali će ti biti bolje.);

Popričajte sa decom o materijalima koji se koriste prilikom vađenja krvi da bi se manje plašila (poveska, vatica, iglica, alkohol, sprejić):

Ohrabrite dete da da krv, da je analiza dobra za njega i da druga deca isto to moraju da rade kada se razbole. Izbegavajte da grdite dete ili da ga uslovljavate da se oseća loše;

Ako se dete uznemiri prilikom samog vađenja krvi, odvratite mu pažnju tako što ćete mu nešto pričati, pevušiti, dati mu da drži omiljenu igračku u ruci, ili da sluša muziku preko slušalica…

Pohvalite dete kada je poslušno i sarađuje prilikom vađenja krvi. Poljubite ga ili zagrlite;

Recite Vašem detetu da ćete zajedno nakon vađenja krvi raditi neku lepu aktivnost koju ono voli

Tekst napisala laboratorija u saradnji sa psihološkim timom Centra za komunikaciju ‚‚Bjanko‚‚


Kompletan cenovnik laboratorijskih analiza u MEDLABU

CENOVNIK PDF


Preuzmite PDF

MEDLAB LABORATORIJE


Hematologija i koagulacija
 Biohemija i imunohemija
 Imunologija i alergologija
 Mikrobiologija i virusologija
 Patohistologija i citologija
 Genetika i imunogenetika
 Transfuziologija
 Netolerancije na hranu
 Prenatalni markeri
 i ostale laboratorijske analize


IZLAZAK NA TEREN

(trenutno dostupno za Novi Sad, Veternik i Suboticu)

Mogućnost izlaska na teren, kućnog uzimanja uzoraka. Pozovite naš korisnički servis 24h ranije i zakažite vreme koje Vama odgovara za izlazak naše patronažne službe na teren.


Pon-Pet
7:00 – 20:00
Sub-Ned
8:00 – 13:00

021 / 422 332
065 / 4422 332


REDOVNA OBAVEŠTENJA


Prijavite se za redovna obaveštenja o svim novitetima, promocijama, akcijama i specijalnim ponudama.Triglav osiguranje

Copyright by MEDLAB 2018. Sva prava zadržana. Izrada sajta: FABRIKA SAJTOVA!