Analize

Objašnjenje  najčešće traženih analiza u laboratoriji:

KKS (kompletna krvna slika) predstavlja osnovnu laboratorijsku analizu koja uključuje određivanje broja eritrocita  (RBC),  hemoglobina (HGB), hematokrita (HTC) , eritrocitnih parametara (MCV, MCH, MCHC), broja leukocita (WBC) sa diferencijalnom i broja trombocita (PLT).  Kompletna krvna slika se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja raznovrsnih poremećaja poput anemija, infekcija, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama.

SEDIMENTACIJA je brzina taloženja  eritrocita in vitro pod uticajem zemljine teže.  Normalna brzina sedimentacije ne isključuje mogućnost postojanja bolesti, ali ubrzana sedimentacija je indikator za dalja ispitivanja.

KOMPLETAN PREGLED  URINA je takođe jedna od osnovnih laboratorijskih analiza koja može da ukaže na infekciju urinarnog trakta, oboljenje bubrega, šećernu bolest..

GLIKEMIJA je nivo  glukoze u krvi i bitan pokazatelj kod oboljenja šećerne bolesti. Hemoglobin A1c

LIPIDNI STATUS predstavlja određivanje serumskih masti (holesterol, trigliceridi, HDL i LDL) sa  izračunavanjem faktora rizika za nastanak ateroskleroze (index ateroskleroze). Dijeta za hiperholesterolemiju

ELEKTROLITI ( Kalijum, Natrijum, Hlor, Kalcijum, Fosfor, Magnezijum) su bitni parametri u dijagnostici poremećaja telesnih tečnosti, mišića i nerava.

JETRENI ENZIMI ( AST. ALT i  GGT)  su pokazatelji prvenstveno stanja jetre ali njihove povišene vrednosti mogu da ukažu i na neka druga oboljenja.

CRP (C-reaktivni protein) se  najčešće  koristi za potvrdu postojanja akutnih upala, zatim organskih bolesti,  poput infarkta srčanog mišića,  infekcije ili tromboze,  te raznih hroničnih  stanja, kao što su hronične upale,  reumatske bolesti i maligni tumori.  Važan je za razlikovanje virusnih od bakterijskih upala. Kod virusnih infekcija koje prate povišena sedimentacija i povišen broj leukocita,  CRP ostaje u nižim granicama  nego kod bakterijskih  infekcija gde je  njegov porast puno viši.

UREA I KREATININ su glavni pokazatelji funkcije bubrega.

GVOŽĐE je  sastavni je deo hemoglobina.  Koncentraciju gvožđa u serumu određuje nekoliko faktora uključujući apsorpciju iz creva, deponovanje u crevima, jetri, slezini i kostnoj srži, gubljenje hemoglobina i sinteza novog hemoglobina. Zajedno sa hemoglobinom, eritrocitima i eritrocitnim parametrima  pruža uvid u stanje koštane srži.  Određivanje samo gvožđa nema nikavog značaja za postavljanje dijagnoze anemije pa je poželjno da se radi u kombinaciji sa UIBC i TIBC (nezasićeni i ukupni kapacitet vezivanja gvožđa).

TSH, T3 i T4 su hormoni štitaste žlezde i njihov manjak ili višak mogu da ukažu na postojanje oboljenja.