PRIPREMA PACIJENTA

Osnovna priprema za rutinske analize krvi
Važno je znati da veliki broj analiza zavisi upravo od kvaliteta pripreme pacijenta. Da bi rezultati bili uporedljivi, priprema mora biti jednaka ili barem slična pre svakog vađenja krvi. Dan pre vađenja krvi, uzmite lakši obrok do 19 časova (izbegavajte masnu hranu i slatkiše). Sve dok ne izvadite krv ne konzumirati hranu i piće osim vode i to umerene količine (do 4 dcl). Lekove koje Vam je lekar propisao uobičajeno treba da popijete u vreme kada je to određeno. Na rezultate analiza mogu da utiču: višednevna dijeta, neprespavana noć, fizički napor, veći broj cigareta, konzumiranje alkoholnih pića i kafe. Ukoliko Vam lekar traži neke specifične analize (hormoni, tumor markeri, analize iz 24h urina…) molimo Vas da pozovete prijemno odeljenje na 021 422 332.

Priprema za pregled urina
Potrebno je da date prvi jutarnji urin, srednji mlaz u sterilnu posudu za urin (dobijenu na šalteru MEDLABA ili kupljenu u apoteci). Poželjno je da prethodnog dana ne pijete veće količine vode i napitaka da bi jutarnja mokraća bila što koncentrovanija. Žene treba da uzimaju urin koristeći tampon. Ukoliko nije prvi jutarnji, urin je moguće analizirati samo ako je prošlo minimum tri sata od prethodnog mokrenja. Ne uzimati  dan pre diuretike i lekove koji podstiču lučenje mokraće. Nakon mokrenja, važno je dostaviti uzorak u laboratoriju najkasnije u roku od dva sata. Čuvati na hladnom.

Priprema za davanje stolice (Okultno krvarenje bez dijete)
Preporučljivo je da 7 dana pre testa ne uzimate lekove koji mogu dovesti do krvarenja u digestivnom traktu ( Aspirin, Ibuprofen, kortikosteroidi…). Odložiti test kod proliva, menstruacije, hematurije ili hemoroidnog krvarenja. Uzeti uzorak stolice kašičicom koja je data u originalno zapakovanoj bočici (dobijenoj na šalteru MEDLABA ili kupljenoj u apoteci). Količina stolice treba da je veličine zrna graška, nikako veća! Uzorak možete uzeti veče pre planiranog dolaska u laboratoriju  ali ga držati na hladnom mestu.

Priprema za davanje stolice (Ispitivanje svarljivosti hrane u stolici)
Da bi ispitivanje varenja i resorpcije ugljenih hidrata, masti i proteina bilo objektivno moraju se
obezbediti standardni uslovi, pa je potrebno da pacijent drži dijetu 3 dana pre ispitivanja.
DORUČAK: 1/2 l mleka ili kakaa, 1 zemička i 10 g putera, 1 rovito jaje
UŽINA: 40 g ovsenih pahuljica koje treba zakuvati u 25 ml mleka i 300 ml vode
RUČAK: 125 g goveđeg mesa ispečenog na 30 g putera i 150 g kuvanog krompira
UŽINA: 40 g ovsenih pahuljica koje treba zakuvati u 25 ml mleka i 300 ml vode
VEČERA: 1/2 l mleka ili kakaa, 1 zemička i 10 g putera, 1 rovito jaje

Priprema pacijenta za  mikrobiološke i parazitološke analize

- urinokultura – prvi jutarnji urin,  srednji mlaz uz prethodnu toaletu genitalija. Urin se uzorkuje OBAVEZNO u fabrički  sterilisanu bočicu i dostavlja u laboratoriju najkasnije za 2h od momenta mokrenja. Ukoliko je pacijent na  antibiotskoj terapiji potrebno je navesti koji se antibiotik uzima.

- bris grla – neophodno je  da se dva sata pre uzimanja brisa ne konzumira hrana i napitci (izuzetak je voda)

- bris nosa, uha, oka – minimum 1 dan pre uzimanja brisa ne stavljati antibiotske kapi ili masti.

- perianalni bris - bris se uzima ujutro bez prethodnog pranja regije oko čmara, providnim selotejpom  i ravnomerno se prelepi preko predmetnog stakla ( dobija se u laboratoriji ).

- bris uretre na Hlamidiju – ne mokriti minimum 3 sata pre uzimanja brisa

- koprokultura – uzorak se može doneti u laboratoriju tokom čitavog dana ali najviše 3h  od momenta uzimanja. Uzeti uzorak stolice kašičicom koja je data u originalno zapakovanoj bočici (dobijenoj na šalteru MEDLABA ili kupljenoj u apoteci).

UKOLIKO STE ALERGIČNI NA NEKE ANTIBIOTIKE ILI STE NA ANTIBIOTSKOJ TERAPIJI OBAVEZNO PRIJAVITI PRIJEMNOM ODELJENJU.